Az első és azóta is gyakran használt egyszerű recept a következő:
- 1 bögre zabpehely
- 1,5 bögre víz
- 1 bögre tej
Én mindent egyszerre beleteszek egy edénybe és forrás után lassú tűzön, néha átkevergetve (tapasztalatom szerint még folytonos keverést sem igényel) kb. 5 percig főzöm, amíg besűrűsödik. Az ízesítése a fantáziára van bízva. A fiúk lekvárral szeretik a legjobban, de nagyon finom mézzel is. Mehet bele friss vagy aszalt gyümölcs is és fahéj. Gyümölcsként részemről szóba jöhet a banán, körte, reszelt alma, cseresznye, meggy, őszibarack, de igazából határtalan a lehetőségek köre és ennek köszönhetően nagyon változatossá is tehető. Akár kókusszal is el tudom képzelni! Én a mézes verzióra szoktam diót is szórni, isteni!
Béres Alexandra honlapján egy kicsit más recepttel találkoztam, ami azóta a kedvencem - ő grammban adja meg a mennyiségeket; én egy picit sűrűbben szeretem, így zabpehelyből és korpából egy kicsivel többet rakok bele.
- 200 g 1,5%-os tej
- 0,5 dl víz
- 100 g gyümölcs
- 30 g zabpehely
- 5 g zabkorpa
- édesítő
- fahéj
A tejet a vízzel és egy kis édesítővel felforralom, majd beleszórom a zabpelyhet és a zabkorpát. Tejbegríz sűrűségig kevergetés mellett főzöm. Belerakom a gyümölcs felét (én az egészet bele szoktam) és a fahéjat és még egy kicsit így is főzöm (a körtének ez nagyon jót tesz). A gyümölcs másik felét a tetejére halmozva tálaljuk. Nekem eddig a körtés a kedvencem, de nagyon finom cseresznyével is. Alexandra őszibarackkal és meggyel is ajánlja.
Remélem nem fognak morogni a fiúk, ha heti kétszer beillesztem a menübe!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése