2011. június 16., csütörtök

Nyári időszámítás

Hivatalosan még nincs vége az ovinak, de a kisfiam a héten megy utoljára, ami azt jelenti, hogy hármasban leszünk itthon egész nap és apa - a felmentő sereg, csak késő délután jön haza. Khm. Hát majd meglátjuk... Mindenesetre úgy döntöttem egy kicsit meg kell szervezni a napot és kialakítani egy rendszert, ami egy keretet ad a napnak, és egy kicsit beszabályozza azt.

Szerencsére mivel a picivel itthon vagyok, eddig sem volt reggelente rohanás, de most végre lustizhatunk kedvünkre, hármasban döncizhetünk az ágyban minden reggel. Nincs ébresztőóra (még ha csak 7,20-kor szólt is eddig), nincs "igyekezz egy kicsit az öltözéssel", nincs "egyél már kicsim". Lassú ébredezés után levonulunk, minimax bekapcsol, tejci a picinek. Amíg ők álmosan bámulják a mesét, én finom, egészséges reggelit készítek, amit aztán szép nyugisan elfogyasztunk. Remélhetőleg hamarosan megvesszük végre a kerti asztalunkat, és a teraszon is tudunk reggelizni, természetesen pizsamában - imádom a pizsis reggeleket! Utána felöltözünk, beágyazok, minden ablakot kinyitok és próbálunk ilyenkor, minél előbb, elkerülve a nagy hőséget kimenni az udvarra. Az első kritikus pont itt érkezik el: sikerül-e őket beimádkozni mondjuk max. fél 11 körül és, hogy ez elég idő lesz-e az ebéd elkészítéséhez. A héten lejár a Béres Alexandra-féle étrendem, így talán sikerül majd egyféle ebéddel megúszni a főzőcskézést. Na és ebéd után máris itt van a következő nagy talány: a picit most szeretnénk átköltöztetni a nagyhoz, amit már a nagyfiú alig vár (a pici meg nem is sejti, hogy miféle merénylet készül). A gond az, hogy a nagyfiú általában nem alszik délutánonként. Pihen, könyvet nézeget, szórakozik, besötétített szobában csendes pihenőt tart. Az éjszakai alvással úgy gondolom (remélem) nem lesz gond néhány nap/hét átröhögcsélt este után, a délutánt viszont nem tudom elképzelni. Ez a nyár legnagyobb talánya. Amíg ők remélhetőleg alszanak, én tornázok, netezek, pakolászok, és ébredés után le kell kötnöm őket benn a házban - 4-5 óra előtt nem akarok kimenni velük. Ezekhez a kis "foglalkozásokhoz" gyűjtögetek ötleteket - a legjobban sikerülteket majd a blogon is közzéteszem. A nap többi része pedig az udvaron telik, valószínű a vacsorát is a teraszon fogjuk elfogyasztani. Fú, alig várom!

Mindenesetre a nagyfiú számára fogok készíteni egy rajzos napirendet olyasmi címszavakhoz, mint pl: ébresztő, mese, reggeli, fogmosás, felöltözés, játék az udvaron, anyának dolga van - ebédfőzés, ebéd, alvás, uzsi, játék, megjön apa, játék az udvaron, vacsora, fürdés, fogmosás, esti mese olvasás, alvás. Ő (is) imádja az ilyen kis táblázatokat, úgyhogy remélem beválik. A Viasat-on szokott lenni egy gyereknevelési tanácsadós műsor, amiben szerintem nagyon jó ötletek is vannak - a fenti rajzos táblázat ötlete is onnan való.
Ezen kívül már elkezdtük összegyűjteni az összes lehetséges játékot/időtöltést, amikhez jelenleg képeket keresek a neten. Ezt kinyomtatom és akkor nem kell azon agyalni, hogy mit is játszunk, hanem kedvükre válogathatnak majd. Már ezt a gyűjtögetős részt is nagyon élvezi a nagyobbik, remélem beválik!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése