2011. június 27., hétfő

Próbálom az alábbi ételeket előnyben részesíteni

Béres Alexandra Súlykontroll programjába nem ástam bele magam, de annak utánanéztem, hogy mi is a lényege röviden. Minden élelmiszert három csoportban soroltak be miután mellérendeltek egy számot, amit a glikémiás indexe, az energia-, szénhidrát-, és zsiradéktartalma alapján határoztak meg. Minél kisebb a kapott index, annál bátrabban fogyasztható. Nézzük akkor, hogy mik is azok az élelmiszerek, amiket érdemes előnyben részesíteni, különösen, ha vacsoráról van szó. (A hétköznapi ételeket gyűjtöttem csak össze, a csiga és a fácán nem igazán szokott szerepelni a családi menüben)

Zöldségek:

  • kígyóuborka
  • retek
  • brokkoli
  • fejes saláta
  • spenót
  • paprika
  • káposzta
  • savanyú káposzta
  • padlizsán
  • zöldbab
  • gomba (csiperke, laskagomba, vargánya)
  • karfiol
  • petrezselyem gyökér
  • póréhagyma
  • vöröshagyma
  • fokhagyma
  • metélőhagyma 
  • tök
  • paradicsom (én ezt mindig zöldségként tartom számon :))

Gyümölcsök:

  • citrom
  • meggy
  • cseresznye
  • alma 
  • körte
  • szilva
  • eper 

Tejtermék:

  • zsírszegény és félzsíros túró
  • feta sajt
  • mozzarella 
  • 1,5%-os tej
  • natúr joghurt
  • kefir 

Halak:

  • tonhal
  • szardínia
  • ponty
  • makréla
  • hering

Húsok:

  • csirkemell
  • pulykamell
  • pulykasonka
  • csirkesonka
  • gépsonka
  • pulykacomb
  • csirkecomb
  • kacsa
  • tyúk
  • marha
  • sovány sertés
  • csirke bőrrel

Egyéb:

  • szezámmag
  • lenmag
  • kókusz, kókuszreszelék
  • kakaópor édesítővel
  • kávé, nescafé édesítővel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése