Házi müzli, avagy sült zabpehely
2 dl-es pohár a mérték
(Ez az eredeti receptben szereplő mennyiség fele, ezért lesznek ilyen fura 1/8 mértékek is)
- 6 pohár zabpehely
- 1 pohár 100%-os gyümölcslé (én eddig mindig almalével készítettem, az eredeti receptben ananászlé és narancslé szerepel, de bármilyennel jó)
- 1/6 pohár olaj
- 1/8 pohár méz (azaz kb. egy evőkanál)
- 1 teáskanál só
A mézet felolvasztom, összekeverem a gyümölcslével, sóval, olajjal és ráöntöm a zabpehelyre. Jól átkeverem és mehet is a tepsibe. Alacsony hőfokon, 100 fokon sütöm 2-2,5 órán át. Fél óránként átkevergetem. Az eredeti recept kever hozzá 1-1 pohár szárított gyümölcsöt és olajos magot, én csak közvetlenül fogyasztás előtt szoktam felturbózni. Jöhet bele lenmag, tökmag, napraforgómag, zabkorpa, sótlan mogyoró, aszalt gyümölcs (nálam áfonya), friss gyümölcs (nálam banán),... a fantáziánkra van bízva.
Nagyon jó kis recept és nagyon kiadós étel kerekedik belőle! Nekünk még mindig van, pedig már több hónapja csináltam. :) Mézet nem tettem bele, pedig elfért volna éppenséggel, hisz egy adag kalóriaértékét nem befolyásolja túlságosan. Finom, ropogós! :P
VálaszTörlés